Școala Ghiuțoaie

Cei mai mici școlari și anume cei care studiază la “Școala Ghiuțoaie”, se pregătesc de sărbătoare.

Clădirea acestei școli a fost intabulată în 6 octombrie 1910 și a găzduit la acea vreme Școala Economică Regală Populară Independentă.

În decursul timpului, atât profilul cât și clădirea școlii au suferit numeroase modificări. Însă interesul pentru o bună educație a fost remarcabil întotdeauna.

Aici au învățat să scrie și să citească, să cânte și să deseneze, să socotească și să gândească mii de pecicani, îndrumați de dascăli de vocație, printre care Ilie Popean, Delia Stan – Moldovan, Sofia Dima, Terenția Ciorogariu, Gheorghe Imbroane, Efrem Hedeșan.

Printre cei care au încercat să contribuie la înnoirea învățământului, menționăm pe Gheorghe Vârtaciu, care preda după sistemul școlilor de aplicație. El a adus în școala pecicană plastilina, traforajul, fotografia. Vechiul său aparat foto cu plăci se află și acum în laboratorul liceului nostru.

Actualmente, în această clădire funcționează clasele primare ale Liceului Teoretic “ Gheorghe Lazăr”, cu câte două clase paralele, în condiții excepționale.

               Întâmplător (sau nu ! ) “Școala de la Ghiuțoaie” sărbătorește zilele următoare dublu: Ziua Educației și aniversarea celor 107 ani de existență.

“Evenimentul va fi marcat prin activități specifice vârstei: compuneri, referate, desene, concursuri, momente artistice literar – muzicale, ce se vor desfășura în cadrul școlii la nivelul fiecărei clase și la nivel de școală”, ne-a declarat prof. Lunița Irean.

Articol scris de prof. Camelia Chifor

 

Comments are closed.