Sărbătoarea Dragobetelui la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”Pecica

ărbătoarea Dragobetelui la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”Pecica

Din dorința de a scoate în evidență ceea ce ne definește ca români, Catedra de Limbă și Literatura Română din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, și-a propus să îi sensibilizeze pe elevi cu privire la frumusețea acestor datini și obiceiuri, spre a nu fi uitate cu trecerea timpului.

Despre Dragobete vorbește Simion Florea Marian în “Sărbătorile la români”. „Dragobetele este o frumoasă zi de sărbătoare!” În aceeași lucrare este menționată o legendă din comuna Albeni (Oltenia) potrivit căreia „Dragobetele era fiul babei Dochia”.Autorul îl descrie ca pe „un june frumos și nemuritor”, fiind prezentat și ca „zeul dragostei și al bunei dispoziții, protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet”.

Astfel, vineri, 23.02.2018, profesorii de limba română, împreună cu clasele de la liceu, au organizat un moment artistic, dedicat zilei de Dragobete, sărbătoarea iubirii. Elevii claselor a X-a A – Acostăchioaiei Marius, Bîrlădeanu Iulian, Boța Fabiana, Bumbar Nico, David Alexandra, Gheorgheosu Patrisia, Opșitar Dimitrie, a XI-a A – Brezan Csaba, Sîrca Alexandru și a XI-a B – Patricia Stănciulescu, Ramona Horvath au realizat eseuri și prezentări Power Point despre sărbătoarea Dragobetelui. Au fost prezentate materiale sub genericul „Dragobetele sărută fetele!”, din care nu au lipsit cele mai detaliate informaţii despre semnificaţia sărbătorii. Crina Morariu și Moscal Adrian au făcut o prezentare a costumelor populare din această zonă. În final, câțiva dintre elevii prezenți au jucat o horă tradițională românească.

Comments are closed.